Dag 15 en 16
Door: Pep & Rein
Blijf op de hoogte en volg Pepijn en Renée
22 Juli 2009 | Tsjechische Republiek, Praag
We zijn best wel laat opgestaan, want we waren gewoon belachelijk moe. We gaan altijd een beetje laat naar bed, want dat komt omdat het altijd zo gezellig 's avonds met Laura. En nee...we hebben haar niet geadopteerd, ze trekt graag haar eigen plan. Wat wel goed is want wij zijn uitslapers.
Dus lekker opgestaan en alle eieren die we nog over hadden van gisteren maar even gescrambled..hmmm!
Die man van het hostel, die daar een beetje opruimt en ongeveer woont, was om 11 uur al goulash aan het maken... Oee erg lekker! Jammer dat het niet voor ons was.
Laura had maandag verteld over een museum wat wel interessant zou zijn, namelijk ''The House Of Terror''. Ook de goulashmeneer zei dat dat zo ongeveer het enige interessante is om van binnen te zien. Het zou over de geheime politie gaan, en de bezetting van Hongarije door Nazi Duitsland en later de SovjetUnie. Leek ons wel interessant, vooral om meer te weten te komen over het communisme. Dus wij zijn daar ook maar heen gewandeld.
Jezus wat een deprimerende tijd hebben we daar gespendeerd. Leerzaam was het niet echt, behalve het feit dat ook Hongarije zwaar was getroffen door de WO II. Heel veel herrie, overal beeldmateriaal wat door elkaar liep, en eindeloze lappen tekst die ons meer vertelde over wat we eigenlijk al wel wisten. Het gebouw zelf is wel erg bijzonder. Het werd door de geheime politie gebruikt als hoofdkwartier. Onder het hele huizenblok waren martelkamers en cellen die met elkaar verbonden waren. Deze werden door zowel de Nazi's als de commuuntjes gebruikt. De rest zullen we jullie besparen, of later nog vertellen mocht je willen.
Moe, depressief en dorstig verlieten het terreurhuis 2 uur later... We hadden niet zo heel veel tijd meer om te eten en boodschappen te doen voor de nachttrein naar Praag. Dus namen we de metro naar het centrum en aten daar, verrassend, een broodje Subway! Jammie.
Toen maar terruggelopen, spullen en Laura opgehaald en naar de trein gegaan. Zig gebeld, die zou ons helpen van het Bosnisch geld af te komen (wat ze hier nergens aannemen omdat ze het niet kennen en dus denken dat het monopoly-geld is), en om nog een biertje te nemen. And so we did. Die Bosnische Marken waren geen drol waard, maar gelukkig kostten de drankjes ook geen zak. Heel veel gekletst, veel lol gehad, doordat de trein 80 min vertraging had en nog op de wall of Zig geschreven.
Haha, die gast heeft zijn eigen paal in het station waar hij alle mensen die hij een hostel heeft aangesmeerd, en waarmee hij op de laatste dag bier heeft gedronken, op heeft laten schrijven.. :)
And so we did.
Eindelijk een trein! Alleen geen bed, want we moesten daar voor reserveren dus dat werd languit op de bank, en eentje in het midden op een matje. Pretty nice in een compartiment voor onszelf.
Nog lang gekletst en toen gaan pitten. Pep en Laura sliepen bijna meteen, en Rein werd wakker gehouden door de constante ticketmensen, die het blijkbaar grappig vonden om haar wakker te maken. We sliepen gewoon!
Net voordat ze in slaap viel trok er een vrouw aan haar been en wilde de kaartjes zien...Ok..
De tweede keer wilde ze ook 't ticket van Laura zien dus die was ook wakker... En de 3e keer was dus gewoon om te irriteren... 4 uur slaap..max!
Dag 15-----------------------
Door de vertraging kwamen we niet om 6 uur aan in Praag, maar om 8 uur. Lekker alle tijd van de wereld.
Weer aangevallen door de hostelproppers die het je ook 3 keer vragen..erg standvastig. Zelfs als je ze negeert.
Op zoek naar een tourist information en die stond op een kaart, en wij kwamen daar aan...was het een bankgebouw! Daarna op de kaart op straat gekeken...nog steeds het bankgebouw! Dan maar vragen... was het totaal de andere kant op.
Uiteindelijk wat kaartjes van de omgeving geregeld en wat gedronken tegenover. Het plan was om naar het goedkope hostel te gaan, bijna naast de engelenbrug. 11 euro per nacht p.p.
En ze hadden plek..dus we hebben nu een Dorm, een kamer gedeeld met 6 andere mensen. Maar erg chill.. Badkamer, toilet en een redelijk goed bed. Midden in het centrum...mooi toch? Vanuit het raam zie je de eindeloze stoet toeristen mooi rondbaggeren. Je hoort tientallen verschillende talen door elkaar heen, erg levendig.
We hadden ingecheckt en onze spullen in de kamer gedropt. Lekkere douche genomen na ff gechilled te hebben. Ondertussen was het pas 1 uur, terwijl we dachten dat het 4 of 5 was. Pfff... Dan maar Praag in, en de stad gaan bekijken.
Rein wist ongeveer wel waar we waren want ze was er 4 jaar terug geweest met school. Gewoon maar lopen en maar zien waar we uitkomen. Lekker al het toeristische spul gezien: de brug, die ze ook echt in deze tijd aan het verbouwen zijn?! Mid-zomer! Gekken!
Fucking veel toeristen! Niet een beetje maar 4 keer zoveel als in elke plaats waar we zijn geweest. De engelenbrug was een lange stroom van camera's en parfum en grijpgrage handen naar het beeld wat je moet aanraken voor geluk ofzo..whatever.
Zo maken we toch nog een beetje de kermis mee.
De Heuvel opgelopen naar dat paleis met de grote gotische kerk erachter en een rondje gedaan...de rij was MASSIVE. Dranghekken voor een kerk? Sinds wanneer?
Maar ondertussen scheen het zonnetje lekker fel en hadden we het warm in onze korte broeken. Behalve drinken en eten hadden we nergens zin in. Dus een cafe opgezocht..
Rein is nog steeds niet helemaal lekker en heeft zo inzakmomenten van buikkrampen..maar ibuprofen hielp een hoop. Net een pretpil.
Jeetje, midden op straat slapen leek ineens een super idee, maar wat sap en mensen afluisteren had toch de voorkeur. De rest van de dag nog goed in Praag rondgehangen en ranzige magnetron Goulash gegeten bij een verrot restaurant. Zeker geen Peppersteak, maar goedkoop was het wel. Ze gaven Rein kraanwater i.p.v. mineraalwater... alsof je dat niet merkt hier. Nieuw drankje gekregen dat minder naar chloor smaakte.
Ohja, ze hebben hier Starbucks! 2 Zelfs! Toen Rein dat zag sprong ze, werd ze hyper, begon t uit te schreeuwen en te rennen met Pep aan haar hand... naar de Starbucks! Super lekker, dus dat hadden we na het eten nog een keer over gedaan.
Net nog wat gejongleerd voor de kerk en zo maar weer naar het hostel of een jazzcafe. We blijven hier trouwens 2 nachten, daarna zullen we verder gaan naar Dresden en Berlijn. Hopelijk dat we die tent ook nog eens op kunnen zetten dan, want we sjouwen die zooi nu echt voor niks mee.
Thanks voor al jullie leuke berichtjes. Sorrie voor deze schrale post, maar we zijn een beetje moe en vooral moe.
Groetjes, ook aan de plebs in Oosterhout!
Pep en Rein
23 Juli 2009 - 06:15
Anne-Marie:
Tip: Je kan die tent ook gewoon proberen te verkopen onderweg....
of ruilen tegen een driegangen-menu voor drie personen??
Groetjes
Anne-Marie xxx
23 Juli 2009 - 11:42
Frans:
Ik zit weer met verbazing te lezen wat jullie allemaal meemaken zo ver hiervandaan in steden en treinen terwijl ik hier achter een pc in een kamer van 3 bij 3 mijn dagen aftel...tot mijn vakantie...wat een contrast. Hoop dat het al wel weer wat beter gaat met je Renée. Wij gaan as zondagnacht weg richting Blanes met een overnachting in ZuidFrankrijk. Als we dan terugkoemn na 2 weken dan zitten jullie al in een ingericht flat "denk ik". Weer een nieuwe levensstap wat gaan die toch hard. Help ook ik word dus ouder. Veel plezier nog de rest van de vakntie en we hebben weer snel contact.
Groeten de Papa van Renée.